Leírás
Az Olaszrizling elterjedése előtt a Furmint a Balaton térségében is az egyik legfőbb fajta volt, de mára szinte teljesen eltűnt. 2007-ben telepítették újra Pálffyék a Furmintot, amihez nagy reményeket fűznek.
Egészfürtös préselés és spontán erjesztés, a must 50 %-a hordóban, 50 %-a tartályban erjedt ki, majd finomseprőn érlelődött 12 hónapig. Száraz bor, de itt is van maradék cukor tartalom, aminek az érzetét a lendületes sav ellensúlyozza.
Alkohol: 14,5% vol Gyula már a negyedik generáció a Pálffy családban, aki szőlővel foglalkozik a Káli-medencében, összesen 16 hektáron. Fő fajtája természetesen az Olaszrizling, de megtalálható nála a Szürkebarát, a Tramini, a Juhfark, a Furmint, a Cabernet, a Syrah és Pinot noir is. A szőlő növényvédelme során nem használ kemikáliákat, csak az organikus szőlőtermesztésben engedélyezett ként és rezet, kiegészítőként a természetben megtalálható növényi kivonatokat alkalmaz. Nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírószert. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítja be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudja szüretelni. boraiban erősen megjelenik a vulkanikus talajból származó ásványianyag tartalom.
Cukor: 5,3 g/l
Sav: 5,1 g/l