Leírás
A családi Giro Ribot pezsgőpincészet a dél-spanyolországi Penedès borvidéken található, szőlőültetvényei 100 hektáron terülnek el, ahol Chardonnay-t, Macabeo-t, Parellada-t és Xarel·lo-t, azaz a pezsgőkészítéshez engedélyezett fajtákat termesztenek. A Penedès régió agyagos-mészköves talaja, a forró mediterrán klímája és a Montserrat hegység védelme mind ideálisak itt a szőlőtermesztéshez.
A Giro Ribot "Ab Origene" Brut Nature Cava Reserva az új cava szabályozás szerint a Guarda Superior, azaz prémium kategóriába sorolt pezsgő. Szüretelés: manuálisan, augusztus közepe és szeptember vége között. A szőlő 20-30 éves ültetvényről származik. Az alapborok esetében a szőlő szüretkor ún. cryomaceráción esik át, hogy maximálisan ki lehessen nyerni a fajták elsődleges aromáit. A fermentáció rozsdamentes acél tartályokban zajlik, alacsony hőmérsékleten, 12-14 °C között, hogy a másodlagos aromák teljes potenciálját elérjék. Az összeállított bort ezután második erjedésnek vetik alá a palackban, a hagyományos champagne-i módszer szerint. A palackos érlelés időtartama 30-36 hónap. Halvány szalmasárga szín, egyszerre arany árnyalatokkal és zöldes tónusokkal. Finom, krémes buborékszerkezet, elegáns illat pörkölt mandula jegyekkel, vadvirágméz és szárított mediterrán gyógynövények finom aromáival.
A Giró Ribot borászat elkötelezett híve a hagyományos borkészítési módszerek és az új technológiák ötvözete mellett, kézzel szüretel, fürtöt válogat, kíméletesen présel és egyes alapbor tételeket hordóban erjeszt, ugyanakkor a seprő lerázása már francia gépekkel (gyropalette) történik. Ez biztosítja a Cava pezsgőik finom buborékstruktúráját összetett, komplex aromáit, ásványosságát.
A borászat termelésének jelentős részét exportálja, főbb piacai közé tartozik az Egyesült Államok, Hollandia, Japán, Dánia és Svédország illetve ma már Magyarországon is elérhető.
Szőlőfajták: 50% Macabeu, 30% Xarel·lo és 20% Parellada.
Ízben száraz, jól struktúrált és vibráló, markáns pörkölt ízjegyekkel és aszalt gyümölcsökkel, elegáns és hosszan tartó lecsengéssel.
Dosage: 1.5 g/l