Somlói Apátsági Pincészet
A Somlói Apátsági Pincészet talán a Somló legrégebbi olyan műhelye ahol évszázadok óta évjáratról évjáratra bor készül.
A szőlőt a tökéletes érettség állapotában szüretelik, és a feldolgozás után rendszerint egy napot áztatják. A kíméletes préseléssel (50-60%-os lékinyeréssel) kapott mustot fahordókban spontán módon, vagyis fajélesztők használata nélkül erjesztik. Boraikat jellemzően egy évig tölgyfa hordókban érlelik, majd palackozzák. A pince hordókészlete az 50 literestől a 2000 literesig terjed, és évjárattól, valamint fajtától függően a kisebb vagy nagyobb hordókat használják.
A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondoznak. A fő fajtáik a hárslevelű, furmint és a juhfark, fajtánként kb 4000 tőke. A fennmaradó területen pedig műélvezetből tramini, olaszrizling és megannyi ősi kárpát-medencei fajtákat művelnek.