Leírás
A bor két évjáratnak házasítása, ezért nincs rajta évszámjelölés. Tartalmas, minerális, zöldmandulára emlékeztető, kissé sósnak ható bor, az Olaszrizling régebbi iskolájából.
Alkohol: 13,5% vol Gyula már a negyedik generáció a Pálffy családban, aki szőlővel foglalkozik a Káli-medencében, összesen 16 hektáron. Fő fajtája természetesen az Olaszrizling, de megtalálható nála a Szürkebarát, a Tramini, a Juhfark, a Furmint, a Cabernet, a Syrah és Pinot noir is. A szőlő növényvédelme során nem használ kemikáliákat, csak az organikus szőlőtermesztésben engedélyezett ként és rezet, kiegészítőként a természetben megtalálható növényi kivonatokat alkalmaz. Nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírószert. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítja be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudja szüretelni. boraiban erősen megjelenik a vulkanikus talajból származó ásványianyag tartalom.
2022-ben a vadak jelentős károkat okoztak a Fekete-hegyen, 2023-ban pedig egy 10 perces jégeső miatt a Csákvölgy-i dűlőből Pálffyék nem tudtak szőlőt szüretelni. Ezért mindkét évjáratban sokkal kevesebb bort tudtak csak készíteni. A 2022-es hordóban érlelődött, a 2023-as pedig tartályban, a próbaházasítás alkalmával a két bor rendkívül jól összepasszolt, ezért úgy döntöttek, hogy együtt palackozzák le.
Cukor: 3,0 g/l
Sav: 5,2 g/l