Leírás
Ipacs Szabó István főborászként vagy 20 évig határozta meg Villány talán legnépszerűbb borászatának stílusirányát. Ma már saját kis bizniszét viszi és Cabernet franc, ill. Kékfrankos fajtákból csoda borokat készít, tulajdonképpen a mindennapi ivós boroktól a szuperprémium Villányi Franc kategóriáig.
Borkészítés, érlelés: • Készült: három hordónyi, 860 palack
Aki ismeri, tudja, hogy szeret kísérletezni, és mélyen hisz a (Villányi) Francban, így született meg a Fehér Franc!
"Mert fehérbor nélkül nem lehet élni, vörösbor nélkül nem érdemes."
Ebben a borban a Cabernet franc ritka arca néz velünk szembe. A kísérletezés szabadságát követve kíváncsi volt, mit adhat a szőlő héjába zárt lédús hús. Nos, a válasz ebben a borban tárul fel.
Igazán egzotikus, tartalmas fehérbor, citrus, fehér húsú őszibarack, zamatos körte és egy kis ananász jelenik meg a jól strukturált kortyban.
Cabernet franc ritkán készül fehér formában, extra odafigyelést igényel. A franc szőlőt érése elején, 2023. október 2-án szüretelték kézzel, előbb, mint a vörösbornak szokásos. Fontos volt az is, hogy a beérkezett szőlő hideg legyen, ezért jó korán keltek... Gyorsan dolgozták fel, hogy szép fehérbort kapjon. Kizárólag az az önmagától lefolyó színmustból készült fehérbor, almasav bontás nélkül, hogy élettel teli savai és zamatai megmaradjanak.
• Alkohol: 13,5 %