A Sauvignon blanc eredete
Természetesen, mint a legtöbb minőséget adó fajta, ez is francia eredetű, mely vélhetően a Loire-völgyéből indult el világkörüli útjára és ma már a 10 legkeresettebb és legnagyobb területen termesztett szőlőfajta között találjuk. Neve valószínűleg a francia sauvage, vagyis vad szóból ered, vigyázzunk, mert léteznek úgymond "hamis" Sauvignon blanc-ok is, pl. a Sauvignonasse, ami egy egészen más szőlőfajta és csak nevében hasonlít a fajtára.
Közepesen korán érő fajta, bőtermő, kiemelt figyelmet érdemel a zöldmunkája, mert rengeteget hajt a termés ellenében, ha nem vigyázunk a tőke egy boglyává válik. Magyarországon a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajták között. Érdemes megjegyezni, hogy a Sauvignon blanc és a Cabernet franc természetes keresztezéseként jött létre a Cabernet sauvignon, és mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a két fajtánál előfordul a hasonló aromaprofil, annak ellenére, hogy kék - fehér szőlőpárról van szó. Ausztriában végzett DNS kutatások alapján valószínűleg közeli rokonságban áll a Chenin blanc-nal és a Traminivel (Gewürztraminer) is.
Elterjedése
Franciaországon túl a fajta szerencsére szinte egész Európában megtalálható, még a nagyon hagyományos szőlőtermő országokat, akik rengeteg helyi fajtával rendelkeznek - így például Spanyol- és Olaszországban - is, sőt Magyarországon is majd minden borvidéken képviselteti magát. A tengerentúlon is nagyon jól alkalmazkodott, így például új, egyesek szerint második hazáját találta meg a ’70-es években Új-Zélandon, akiknél a legjelentősebb újítás az volt, hogy bevezették a fajta esetében a több időpontban történő szüretet. Egy korai szedés célja az élénk savak és a herbális aromák megtartása, addig a későbbi az érett, tropikális hangulatú gyümölcsízekkel, a harmadik pedig tartalommal, testtel gazdagítja az ízképet. Érdemes megemlíteni a Kaliforniában készülő Fumé Blanc-okat is, amelyek fahordós, ún. oxidatív technológiával iskolázott, igen értékes borok, úttörője a technológiának a híres Robert Mondavi. Ausztriában Muskat Silvaner név alatt terjedt el a XIX. században, de mára ezt az elnevezést betiltották, hiszen zavart okozott volna az exportban, és egyáltalán rontotta volna a piacképességet. Magyarországon kb 1000 hektár területen termesztik, arányaiban az Etyek-Budai, a Móri és a Neszmélyi borvidéken található a legtöbb belőle, de jelentős a Balatonboglári borvidéken is, míg mennyiségben a legtöbbet a Mátrában és az Etyek-Budai borvidéken szüretelnek belőle. Szereti a hűvösebb klimatikus mezo- és mikroklímát ill. a meszes talajokat, így is Etyeken érzi magát igazán jól. Amíg hazánkban legtöbbször fajtaborként készítik el, addig a nemzetközi porondon, pl az újvilági borvidékeken vagy Bordeaux-ban gyakran lép fel a Semillon házasítással. Természetesen a legtöbb Sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, de önmagában, vagy a cuvée egyik alapanyagaként is feltűnhet, sőt édes borok is készülnek a fajtából, amelyekben legfontosabb szerepe, hogy savaival egyensúlyt alkosson a maradék cukorral. A leghíresebb Sauvignon blanc-t is tartalmazó édes borok a franciaországi Sauternes-ben (ejtsd: szotern) készülnek.
A Sauvignon blanc jellemzői
Rendkívül gazdag, intenzív és laikusok számára is könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik. Köszönhetően jellegzetes metoxipirazin (zöld paprika) és thiol (trópusi gyümölcsök) észter típusú vegyületeinek, amelyek mennyisége érettségi fok alapján változhat. Borai általában frissek, szomjoltó, harsány gyümölcsösséggel rendelkeznek. A magyar Sauvignon blanc-t üde, ropogós savak, közepes test és alkohol, a bodzavirág, az egres, a csalán és a füves tónusok jellemzik, ritkábban előfordul benne trópusi gyümölcs, a guava és a passiógyümölcs kombinációja.
Fogyasztása
A Sauvignon blanc népszerűsége az utóbbi években dinamikus nő, ma már az egyik legkedveltebb fehérszőlő-fajta nem csak nemzetközi szinten, hanem hazánkban is. Bora mindig kirobbanóan friss, üde, tele kellemes és divatos ropogós citrusos-gyógynövényes jegyekkel, bodzával és licsivel. Szomjoltó nyári italként is funkcionál, tisztán és fröccsként is kedvelt, de nagyon jó gasztronómiai tulajdonságai miatt egész évben helye van az étkezőasztalon. Remekül párosítható spárgával, medvehagymával, friss salátákkal, halakkal, és citrusos fogásokkal, de tejszínes tészták, krémlevesek és friss sajtos, kecskesajtos ételek mellé is tökéletes választás. Gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően komolyabb arcát is képes megmutatni, ekkor egy krémesebb, vastagabb textúra jellemzi. Míg a könnyed stílusú Sauvignon blanc-ok leginkább frissen, a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig komolyabb, komplexebb borok meghálálják a pár éves (palack) érlelést. Szervírozni a friss, reduktív Sauvignon blanc-okat mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on tegyük.
A Sauvignon blanc tárolása és érlelése
A bor tárolása és érlelése kulcsfontosságú a bor minőségének megőrzése és az ízjegyek kibontakoztatása érdekében. A Sauvignon blanc esetében az alábbi tippeket érdemes szem előtt tartani:
10-13°C-on ideális tárolni. A túl magas hőmérséklet gyorsíthatja a bor öregedési folyamatát, míg a túl alacsony hőmérséklet megakadályozhatja az ízjegyek kibontakozását.
A túl száraz környezet kiszáríthatja a dugókat, míg a túl nedves környezet penészesedést okozhat. Ideális esetben a páratartalom 60-70% közötti legyen.
A fény, különösen a közvetlen napfény, károsíthatja a bort. Érdemes sötét helyen tárolni a palackokat.
A dugóval zárt palackokat, vízszintesen érdemes tárolni, hogy a dugó nedves maradjon és ne száradjon ki, ez megakadályozza a levegő bejutását a palackba és a bor kellemetlen oxidációját.
A Sauvignon blanc általában fiatalon a legjobb, azonban néhány jó minőségű, arra érdemes tételt el lehet tenni néhány évig érlelni, hogy mélyebb és összetettebb ízjegyeket fejlesszen.
Ételpárosítások:
Általánosan a harsányabb, füves, bodzás Sauvignon blanc-ok (pl. az új-zélandiak), az örökérvényű tengeri halakon kívül zöldségekkel, spárgával, zöldborsóval, paprikával készült fogásokhoz is jól párosíthatóak. Spárgaborként is szokták becézni...
A klasszikus Loire-völgyi Sauvignon blanc, a Sancerre vagy Pouilly fumé az enyhén fűszerezett tengeri ételek ideális kísérője. Sushihoz vagy sasimihez is kiváló. Annak aki nem rajong a tenger gyümölcseiért, ajánljuk a paradicsomos ételeket vagy salátákat, különösen, ha kecskesajt is kerül bele.
Az egyik legklasszikusabb párosítás a Sauvignon blanc-hoz a kecskesajt, de kiváló vele a Brie, a Gouda és Gruyère is, melyek tökéletesen harmóniába hozhatók a bor citrusosságával.
Kivételesen jól illeszkedik a zöldséges ételekhez, különösen az olyan tavaszi zöldségekhez, mint a kapor, cukkini, édeskömény, articsóka, spárga vagy borsó.
Az osztriga, kagyló, homár, rák, garnélarák és fésűkagyló és egyébként minden tengeri étel fantasztikus ételpárt alkot a Sauvignon blanc-nal (pl. tőkehal, tengeri sügér, nyelvhal), sushi.
A friss salátának az egyik legjobb kisérője, de más mentával, bazsalikommal, korianderrel, rozmaringgal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, édesköménnyel, kaporral, metélőhagymával vagy tárkonnyal készült saláták, zöldségek vagy könnyű ételek igazán harmonikus párt alkotnak a füves Sauvignon blanc-al.
A tészta is remekül megy a Sauvignon blanc többféle stílusához, tejszínes tésztaételekhez, gombás rizottóhoz, pesto-s vagy paradicsomszószos egyszerű tésztaételekhez.
Párosíts fehér húsokkal, mint a csirke, pulyka. Az ilyen hús mérsékelt zsírossága vagy egy vajmártás szépen hagyja érvényesülni a bor savasságát és visszaadja annak jellegzetes vajas ízét.
Gyümölcsös süteményekkel, macaronnal vagy passiógyümölcs és mangó mellé is érdemes vele kísérletezni.
Szerző:
Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.