Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mindent a borkóstolásról: a hazai és a külföldi trendek, kóstolótípusok és személyi feltételek

Mindent a borkóstolásról: a hazai és a külföldi trendek, kóstolótípusok és személyi feltételek

A szakmai borkóstolás egy olyan élvezetes és egyben szakszerű tevékenység, amelyben a borok minőségét, jellemzőit és értékeit vizsgáljuk. A hazai és külföldi trendek, olykor szigorú szabályok, valamint a különböző kóstolótípusok (bírálatok) egyaránt fontos szerepet játszhatnak a bor minősítésében legyen az egy egyszerű baráti összejövetel vagy egy nemzetközi borverseny. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a borkóstolás személyi feltételeit, a legjobb napszakot a kóstolásra, az ajánlott ételeket, valamint a pontozási rendszereket is.

Hazai és külföldi trendek

Magyarországon a borkóstolás egyre népszerűbb, különösen a fiatal generáció körében. A magyar borok jövőjének kulcsai a Z generáció kezében vannak, akiket a profi influenszerek bevonásával igyekeznek megnyerni a magyar bor kultúrájának. A külföldi trendek között egyre inkább teret hódítanak az alacsonyabb alkoholtartalmú vagy akár az alkoholmentes borok és az egyedi (ősi, természetes) eljárással készülő narancsborok, amelyek különleges élményt nyújthatnak az ételhez párosítva.


Kóstolótípusok

A borkóstolásnak többféle típusa létezik, amelyek a kóstolás céljától és a borok kiválasztásától függenek:

Vakkóstoló: A palackokat és azokon címkéket nem látva, sőt a borokról általában csak minimális információt nem ismerve kóstolunk, hogy ezek ne befolyásolják a véleményünket. A vakkóstoló lehet hazai, nemzetközi, vagy vertikális, amikor egyazon fajta borokat kóstolunk különböző évjáratokból. A legnehezebb ilyen jellegű kóstoló a (francia) habzóborok kóstolása, mert a szén-dioxidtól nagyon hamar elfárad az ember ízérzékelése.

Vertikális kóstoló: Egyazon bor- vagy szőlőfajta különböző évjáratait kóstoljuk, hogy megfigyelhessük a bor fejlődését az évek során vagy megismerjük az évjárati különbségeket. Ez lehet hazai vagy nemzetközi is, attól függően, hogy milyen borokat választunk. Egy Primitivo kóstoló alkalmával pl. érdekes évjáratbeli különbségek jöhetnek elő.

Horizontális kóstoló: Egyazon évjáratból különböző borászatok borait kóstoljuk, hogy minőségben összehasonlítsuk azokat. Érdekes lehet pl. a Sauvignon blanc borok összehasonlítása Új-Zélandról, a hazájából a franciaországi Loire-völgyéből és mondjuk a Balaton környékéről.

 

félszakmai borkóstolás


Személyi feltételek

Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát egy borkóstolón, és szakszerűen tudjon részt venni, néhány személyi feltételnek meg kell felelnie:

Kipihentség: Fontos, hogy a kóstolás előtt kipihenten érkezzünk, mivel az alkohol gyorsabban hat a fáradt szervezetre.

Étkezés: Javasolt valami könnyű ételt fogyasztani a kóstolás előtt, hogy az alkohol ne szálljon hamar a fejünkbe. A könnyű szendvicsek vagy a zsíros sajtok jó választásnak bizonyulhatnak, hogy megőrizhessük ítélőképességünket egy borkóstolóna.

Kóstolási sorrend: A borokat száraztól az édesek felé, könnyedtől a testesebbek irányába kell kóstolni. A frissebb borokat érdemes előbb kóstolni, mint az idősebbeket.


Napszak és ételek

A borkóstolás ideális napszaka a délután vagy a kora este, amikor a figyelem koncentrálhatóbb. A kóstolás alatt fogyasztott ételeknek könnyűnek és semleges ízűnek kell lenniük, hogy ne befolyásolják a borok ízét. Gyakran használtak a semleges sajtok, jó minőségű kenyerek, esetleg neutrálisabb gyümölcsök (pl. alma, édes borok esetén aszalt kajszi barack), amelyek jól párosíthatók a borokkal.

 

szakmai borkóstolás


A kóstolt borok száma

Egy laikus általában 5-10 féle bort kóstol meg egy alkalommal, ezután a legtöbben elfáradnak, míg egy hozzáértő ennél többet is képes kezelni. A szakértők gyakran 20-30 különböző bort is kóstolnak egyetlen ülésen, de egy-egy komoly szakmai rendezvényen ez a szám akár 30-40 is lehet. Képzeljük el micsoda agymunka lehet 40 különböző argentin Malbec bírálata!


Pontozási rendszerek

A borok értékelésére különböző pontozási rendszereket használnak:

100 pontos rendszer: Ez a nemzetközi francia borászati intézet, az OIV által hitelesített és így a legelterjedtebb borkóstolási szakmai rendszer, ahol a borokat 0-100 pontig értékelik különböző ismérvek és sztenderdek alapján. A 90 feletti pontszámok általában kiváló minőséget, aranyérmet jelölnek.

20 pontos rendszer: Ezt főként az európai országok használják borbírálatra. Itt a borokat 0-20 pontig értékelik, ahol a 16 feletti pontszámok a kiemelkedő minőséget jelzik.

Borkóstolás nem szakmai módon :)

 

Összegzés


Az (értő) borkóstolás egy olyan élmény, amelyben a borok szakszerű értékelése mellett az élvezet is fontos szerepet kap. A hazai és külföldi trendek, valamint a különböző kóstolótípusok egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a borkóstolás mind szakmai, mind szórakoztató szempontból értékes legyen. Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát egy borkóstolón, fontos a megfelelő kipihentség, az étkezés és a kóstolási sorrend betartása. A pontozási rendszerek segítenek a borok minőségének értékelésében, és a kóstolt borok száma függ a résztvevő szakértelmétől.


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Kapcsolódó tartalmak