Leírás
A Néró fajta egy a 60-as években keresztezett hibrid, csemegeszőlő fajta, ami rezisztens, tehát nem kell permetezni. Tetszetős, szinte rikító liláskék fürtöket ad, nagyméretű, lédús bogyókkal. Csak később, már a 90-es évek derekán lett elismert szőlőfajta és csak a 2000-es évek elején kezdődtek érdemi kísérletek a Néró borászati felhasználására. Szerencsénkre, mert amellett, hogy bio módszerekkel remekül termeszthető, pont a ma divatos, illatos, közepes testű, mély színű, üde, de nem vékony, nem üres, hanem ízes, "lédús" vörösbort ad. Hozzáértő borászati munkával igen élvezetes, sokrétű, különleges, kicsit itt-ott az Otelló és a Portugieser fajták gyümölcsösségét felvillantó, de azoknál vastagabb, kevesebb tanninnal rendelkező bort kóstolhatunk Néróként.
Alapanyagok közül a sárgarépa, burgonya, cékla, padlizsán, zeller, paradicsom, édesfűszerek, curry, az érleltebb sajtok, camembert típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és őzből készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a néró szőlőfajtából készült borhoz.
Ádám és Zoli profin mutatják be a fajta erényeit ebben a borukban, melyben egy kis Kékfrankossal szereztek tartást a Néró mellé.