Pezsgők, habzóborok és frizzanték
A pezsgő azokat a szén-dioxid-tartalmú borokat jelenti, amelyek úgynevezett elnyelt szén-dioxidot tartalmaznak. Ez úgy alakul ki az italunkban, hogy egy már kész alapborhoz élesztőt és cukrot adnak, amitől az újra erjedésnek indul. Mivel a második erjedés alatt keletkező szén-dioxidot nem engedik elillanni a borból, az az érlelés ideje alatt beépül és kialakul az „elnyelt szén-dioxid”-tartalom.
A pezsgőkészítésnek két féle technológiai folyamat lehet. Köztük a külömbség az, hogy míg az egyik típusnál a másodlagos erjedés egy nyomásálló tartályban megy végbe, és az elkészült italt gépekkel tisztítják és töltik. Ilyen habzóborok pl a Prosecco-k. A másik esetben a pezsgősítés a palackban megy végbe és a tisztítás, vagyis a seprő eltávolítása egy hosszú, tulajdonképpen természetes folyamat eredménye, melybe az ember csak "besegít". Ez az eljárás a champagne-i technológia és így készülnek a francia pezsgők többsége, a Cava-k, a Crémant-ok, a Champagne-ok és más hasonlóan jó minőségű pezsgőborok.
Mi a 075 Borkereskedés tulajdonosaként elkötelezett hívei vagyunk a jóminőségű francia pezsgő fogyasztásának és promótálásának! :)