Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pezsgők, habzóborok és frizzanték

A pezsgő azokat a szén-dioxid-tartalmú borokat jelenti, amelyek úgynevezett elnyelt szén-dioxidot tartalmaznak. Ez úgy alakul ki az italunkban, hogy egy már kész alapborhoz élesztőt és cukrot adnak, amitől az újra erjedésnek indul. Mivel a második erjedés alatt keletkező szén-dioxidot nem engedik elillanni a borból, az az érlelés ideje alatt beépül és kialakul az „elnyelt szén-dioxid”-tartalom.

A pezsgőkészítésnek két féle technológiai folyamat lehet. Köztük a külömbség az, hogy míg az egyik típusnál a másodlagos erjedés egy nyomásálló tartályban megy végbe, és az elkészült italt gépekkel tisztítják és töltik. Ilyenek pl a Prosecco-k vagy az egyszerűbb habzóborok. A másik esetben a pezsgősítés a palackban megy végbe és a tisztítás, vagyis a seprő eltávolítása egy hosszú, tulajdonképpen természetes folyamat eredménye, melybe az ember csak "besegít". Ez az eljárás a champagne-i technológia és így készülnek a Cava-k, a Crémant-ok, a Champagne-ok és más hasonlóan jó minőségű pezsgőborok

Rendezés: