Aki napi rendszerességgel megiszik 2-3 pohár bort az jelentős kalóriát visz be a szervezetébe, de ez persze nagyban függ a pohárban lévő bor minőségétől, fajtájától és természetesen a cukortartalmától. Amennyiben figyelünk a vonalainkra is, úgy általánosságban jó ha fejünkbe véssük: kerülnünk kell a magas alkoholtartalmú, testes, tartalmas borokat és persze a desszert tételeket (kései szüret, aszú, édes pezsgő, stb). Jó, ha tudjuk, hogy pl. ez utóbbiak esetében egy pohárban annyi energia van, mint négy pohár átlagos, reduktív, könnyű, száraz fehérborban. Sőt, a pezsgő sem mindig az, mint aminek gondoljuk! Marilyn Monroe is inkább fürdött benne, mint itta...
Száraz tény a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint, hogy egy ülő munkahelyen dolgozó fiatal, 21-30 év közötti férfi napi kalóriaigénye – adott súlya megtartásához – kb 2400 kalória, egy nőé pedig 1800-2000.
Nos, aki egy kicsit is érdeklődik a táplálkozás tudománya iránt az tudja, hogy az emberi szervezetnek három nagy kategóriából származó tápanyagra van szüksége: zsírra, szénhidrátra, fehérjére.
A cukor nyilván (nagyrészt) szénhidrát, az alkohol viszont nem sorolható egyik kategóriába sem, azaz nem zsír, nem szénhidrát, nem fehérje, tulajdonképpen üres - hulladék - kalória. A szervezet nem tud vele mit kezdeni, elégeti inkább, igyekszik tőle mihamarabb megszabadulni, így a többi bevitt - értékesebb - tápanyag előtt először az alkoholból származó kalóriát használja fel.
Ez azt jelenti, hogy aki napi egy pohár bort is megiszik, annak a szervezete először az abban lévő üzemanyagból fedezi a működéséhez szükséges energiát, tehát az élelmiszerek előtt fogja azt hasznosítani. Így ha a szükséges energiamennyiségünket minden nap bevisszük, és még bort is iszunk, akkor a testünk a bort elégeti, az ételekből származó, fennmaradó kalóriát elraktározza, amiből zsírpárna lesz.
1 gramm alkohol 7 kalóriának felel meg, míg 1 gramm cukor 4 kalóriának.
Egy pohár borból származó kalória mennyiségét megtudjuk, ha összeadjuk az alkoholból és a cukorból származó kalóriát.
Az italok alkoholtartalma térfogatszázalékban (V/V%) van megadva. Ez azt jelenti, hogy mindegy, hogy egy pohárról vagy egy egész palackról beszélünk, mindkét esetben ugyanannyi térfogatszázaléknyi alkohol van benne.
Az 1 dl borban lévő alkoholt annak fajsúlyával (0,8 g/ml) tudjuk kiszámolni:
Egy 12,5%-os fehérbor minden 100 milliliterében (=1 dl) 12,5 ml alkohol van. Ezt grammban úgy kapjuk meg, ha megszorozzuk a fajsúlyával, tehát 12,5 ml alkohol x 0,8 g/ml = 10 gramm alkoholt ad 1 deciliter 12,5%-os bor.
Fentebb megtudtuk, hogy minden grammnyi alkoholban 7 kalória van, így: 10 gramm alkohol x 7 kalória = 70 kalória
Ez azt jelenti, hogy egy pohár bor, ami 1,5 – 2 deciliter 100-140 kalóriát tartalmaz, itt a cukorból származó kalória gyakorlatilag minimális. Ezt az energiamennyiséget egy 70 kg-os személy 15 perc közepes tempójú kerékpározással égeti el. Nem hangzik azért annyira jól, ugye?
Ugyanakkor a bornak és az egyéb alkoholtartalmú italoknak van egy másik - szempontunkból kellemetlen - tulajdonsága is: egy-két pohár után jobban esik az étel, mert enyhíti az alkohol bódító hatását, és mert a testünk ivás közben kifejezetten kívánja a sós, zsíros ízeket.
A fentieket szem előtt tartva tudatosan fogyasszunk alkoholt és vigyázzunk az egészségünkre kalória szempontjából is!
Íme néhány tipp, ha bort ugyan szeretnél, de nagy feneket nem:
1. brut nature, zero-dosage francia pezsgők viszonylag kicsi energiatartalommal (110 kalória/pohár) bírnak, ám a nálunk szárznak (sec, dry) nevezett kategória már minimum 17 gramm/liter cukrot is tartalmazhat. (pl: Champagne, Crémant),
2. kistestű, friss, illatos, száraz reduktív fehérborok: a Sauvignon blanc, a Chardonnay, az Irsai Olivér, a Zenit, egyszerűbb házasítások csak 150 kalória/pohár kalóriát tartalmaznak.
3. az örök, a magyarok számára megunhatatlan, száraz és gyümölcsös (magyar stílusú) rosé is jó a szempontunkból, hiszen csak 150 kalóriát tartalmaz egy pohár.
4. a vörösök közül a legkisebb kalóriát a Pinot noir, a Kadarka, esetleg az olasz Piemont boraiban találjuk. Kistestű, ám annál elegánsabb vörösborok, rengeteg gyümölccsel és nem utolsó sorban jó étel-párosíthatósággal...
5. a víz az örök jótanács, vagyis ha épp egy társaságban vagyunk, jó a hangulat, finomak az ételek, akkor gondoljunk arra, hogy a szomjunkat ne a borral oltsuk, inkább az élvezetért igyunk belőle, és kevesebbet.
Szerző:
Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.