1. Kérdezz!
A vinotékákban, szakboltokban és a legtöbb esetben a boros webshopok mögött is borhoz értő eladók üldögélnek. Ne légy rest kérdezni tőlük, nem fognak leszólni! Sőt, mi például kifejezetten örülünk, ha ajánlhatunk. Az eladók tisztában vannak a fajtákkal, az évjáratokkal, a területekkel, a trendekkel és divatokkal, a magyar vagy import borokkal, vagy az ár-érték aránnyal, ill. az étel-bor párosításokkal is. Mivel azt várják, hogy visszagyere, ezért biztos lehetsz abban, hogy olyan bort ajánlanak majd, ami leginkább megfelel a kívánalmaknak. Ne feledd, hogy ez is egy szakma, hiszen ahogy nem várja el tőled senki, hogy szervizelj egy autót, ha nem vagy autószerelő, a bor esetében sem kell tudnod szakmailag választani.
2. Érdemes utána nézni
Ha mégis gyedül döntenél, akkor olvass utána egy kicsit. Ma már számtalan blogon, online magazinban, print magazinban találhatsz teszteket, borleírásokat, ezek jó eséllyel pártatlanok és megbízhatók. Mivel ez egy elég kis szakma (legalábbis Magyarországon), ezért aki valótlant ír le, annak híre megy és a szakma rövidesen kizárja. Ha nincs időd üzletben vásárolni, akkor válassz valamelyik bor webshop kínálatából, ezeken olvashatod a borleírásokat, melyekben sok értékes információt találhatsz. Az olyan oldalak, amelyek tényleg adnak a leírásokra és pontos információval szolgálnak, netán kisebb történeteket írnak, nos, ők biztosan autentikusak és tényleg kóstolnak, utána jártak. Sok esetben írnak pl francia vagy olasz borokról, ezeket is érdemes elolvasni, hiszen ezekből jókora merítés található már itthon is.
3. Márka
Ne higyj vakon a márkában! Nyugodtan választhatsz egy (általad) kevéssé ismert borvidékről vagy egy nevesincs pincészettől és még akár marad annyi pénzed, hogy magadnak is vegyél egy palackkal. Van néhány best-buy borvidék ilyen pl Balatonfüred, Badacsony, Szekszárd, de külföldön Languedoc vagy Abruzzo, esetleg Puglia. Ezekről a vidékekről bátran választhatsz, biztosnan nem okoznak csalódást!
4. Ne számítson a címke
Drasztikusan hangozhat, de így van: attól, hogy egy bornak tetszik a címkéje még nem biztos, hogy jó minőségű! Természetesen a design nagyon fontos a bor esetében is, hiszen amikor megveszel egy palack bort, akkor egyfajta élményt vásárolsz, ebbe beletartozik a palack formája, a dugó kihúzásának rituáléja és ezzel a dugó minősége, a karton kialakítása, stb. Vedd számításba, hogy nem mindegyik borász rendelkezik komoly marketing büdzsével, nem akar vagy nem tud a címkére költeni, sőt előfordulhat (főleg) mostanában olyan is, hogy alapanyag hiány miatt más, rosszabb minőségű csomagolóanyagot tudott csak vásárolni a plackozáshoz. A szép címke nem pedigré!
5. Gondolj arra, akit megajándékoznál
Szánj pár percet arra a személyre, akinek a bort vásárolnád! Idézd fel, hogy szeret-e jókat enni, szereti-e a húst vagy épp vega, hol járt legutóbb nyaraláson vagy városnézésen, van-e kedvenc borvidéke, szőlőfajtája, termelője, édes vagy száraz borokat szereti-e inkább, imádja-e a francia pezsgőt vagy más habzóbort. Személyesebb lesz az ajándék, ha személyes intuíciók alapján vásárolsz.
6. Felejtsd el az akciós borokat!
Elárulunk egy titkot: az esetek többségében azért áraznak le egy bort, mert az a hibás tárolás következtében tönkrement, vagy minősége "elindult lefelé", azaz "szét fog esni", hamarosan végzetesen előregedett állapotba kerül, esetleg elfekvő volt a pincészetnél, netán egy másik üzletből hozták át, ahol már eltöltött egy-két évet a polcon, állítva, neonfényben és szobahőmérsékleten, stb. Tény, hogy olykor előfordulnak jó vételek, de rendszeres blog-olvasónak, borszakértőnek kell lenned, ahhoz, hogy ezekből tényleg profitálhass. Ajándékba soha ne vegyél akciós bort!
7. Az árkérdés
Nem igaz, hogy a drágább jobb! A magas ár természetesen sok esetben tükrözheti a minőséget, de egy kevéssé ismert borvidék vagy termelő is tud komoly tételt produkálni, óriási potenciállal termelni, miközben a borai nem drágák. Ez az ár-érték arány kérdése, mely a bor szempontjából talán az egyik legfontosabb tényező. A borok árát a márka, a felhasznált csomagolási anyagok minősége, a szállítmányozás, a helyi adók is növelhetik. Mindenki által ismert francia pezsgő a Champagne, ami sajnos igen magas árú ital, viszont kevesen tudják, hogy létezik egy francia habzóbor kategória, a Crémant, mely hasonló technológiával készül, mint drágábbik testvére, de árban kb. harmada annak
8. A bor-étel párosítások
A bor és az étel egymás nélkül nem tudnak létezni! Jó ötlet lehet a bor mellé az étel párosítása, pl a Sauvignon blanc mellé a kecskesajt vagy a könnyű, fűszeres vörös mellé az érett prémium sonka vagy a tradicionális pezsgő mellé a kaviár, esetleg a tokaji édesbor mellé a libamáj.
Szerző:
Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.