Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hírek

Olaszországban és a spanyoloknál is dübörög a vermut divat
2024. 10. 07. 10:28:47

Olaszországban és a spanyoloknál is dübörög a vermut divat

Már itthon is többféle kapható, és bizony pár év múlva nálunk is nyílnak majd a vermut bárok
A francia és az argentin Malbec
2024. 09. 14. 16:06:21

A francia és az argentin Malbec

Adottságai miatt a Napa-völgyhöz hasonlítják, Bordeaux-i borászatok versengenek itt a területekért. Az Uco-völgy két évtized alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, ma Argentína legjobb borai készülnek itt. Ezzel párhuzamosan a Malbec szülőhelye, Cahors (Sud-Ouest) Franciaországban, csendben egy másodvonalas borvidékké esett vissza, méltatlanul.

Mire jó a dekantálás?
2024. 09. 02. 11:31:05

Mire jó a dekantálás?

Ideje rendbe tenni a dekantálással kapcsolatos információmorzsákat, hiedelmeket és legendákat. Már csak azért is, mert egyes esetekben a dekantálás a bor szempontjából akár végzetes is lehet, hiszen szélsőséges esetekben akár tönkre is tehetünk pl. egy nemesre érett, nagy olasz bort. Érdekes kettősség, hogy az érett vöröset sem minden esetben, és előfordul, hogy a fehéret is dekantáljuk, míg a habzóbort - természetéből adódóan - sohasem. A megfelelő időtartam sem mindegy, sőt, van olyan tétel, amelyet lehet duplán és van amit egyszer sem szabad a dekanterbe tölteni.

Hizlal-e a bor?
2024. 08. 16. 12:04:59

Hizlal-e a bor?

Az angolszász országokban van egy bölcs mondás, miszerint: a "glass of wine a day keeps the doctor away", azaz (szó szerint) napi egy pohár bor távol tartja az orvost. Remekül hangzik, ugye? Sajnos ki kell ábrándítanom az olvasót, ti. ez azért nem ilyen egyszerű.
A bortárolás legfontosabb tudnivalói
2024. 08. 13. 11:36:31

A bortárolás legfontosabb tudnivalói

Drága pénzen vásárolt vagy ajándékként kapott boraink helyes tárolására érdemes figyelmet fordítani. Nem feltétlenül kell borhűtőt beszerezni és pincét sem kell ásni hozzá, mert tulajdonképpen átlagos otthoni körülmények között - némi odafigyeléssel - szinte ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors (1-2 éven belüli) elfogyasztása a terv. Ugyanakkor a hatékony tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, az alkalmazott borászati technológiát, esetleg évjáratát, származási helyét, illetve az előéletét (már ha ismerjük).

Tánczos Pince, Tagyon-hegy
2024. 08. 02. 18:54:53

Tánczos Pince, Tagyon-hegy

Sehol sincs az a borászat vagy pince a Balaton északi oldalán, aki nem nyit borteraszt tavi panorámával. Tánczos Zoli a Zánka feletti Tagyon-hegyen szintén így tett, de valahogy az övé mégis másmilyen lett. Rusztikus, ácsolt terasz, madárfütty, négy kisasztal, vadvirágok, hagyományos házi vendégszeretet, elképesztő borok nyugalom és az elmaradhatatlan zöldes-kék víz.

Mit jelent a biodinamika és miben külömbözik a bio termeléstől?
2024. 07. 31. 12:16:49

Mit jelent a biodinamika és miben külömbözik a bio termeléstől?

Ma már lépten-nyomon hallhatunk natúr, bio és biodinamikus borokról, sőt más, ezzel a szemléletmóddal készült élelmiszerekről is, amelyről általában a permetszer-mentes, egészséges és fenntartható forrásból származó kifejezések jutnak eszünkbe, kb helyesen. De pontosan mit takar a biodinamikus kifejezés és mit jelent ez a borok esetében?
Jammertal Borbirtok, Villány
2024. 07. 09. 12:01:33 Kövesdi Zsófia a Jammertal főborásza

Jammertal Borbirtok, Villány

A Jammertal Borbirtok és borai egyértelműen kiemelkedik a teljes hazai vörösboros mezőnyből. Meghatározó külföldi borversenyekről valószínűleg több arany- és nagyaranyérmmel jöttek haza a 2021-es gigantikus siker - "Világ legjobb vörösbora" cím - után, mint az összes magyar díjazott vörösbor összesen. Ez a tény igazolja, hogy a következetes, precíz és igen magas színvonalú munkájuk kézzelfogható eredményekkel is kecsegtet.
Kilenc tény a Primitivoról
2024. 07. 05. 12:06:23

Kilenc tény a Primitivoról

A Primitivo Dél-Olaszország és világ szinten is talán legismertebb olasz bor, mely szereti a meleget, de hajlamos a túlérésre. Ugyan testes bort ad, de mégsem telít el, inkább a tanninon van a hangsúly. Jó kezekben szép, pikáns ízű, más fajtához nem hasonlítható bor készíthető belőle, ugyanakkor elégtelen szőlészeti munka következményeként zöldes, nyers, kusza vagy erősen rusztikus, oxidáltnak ható, délies jellegű bor lehet az eredmény. Egyike a legérdekesebb szőlőfajtának.

A fröccs, mint hungarikum
2024. 07. 02. 13:57:06

A fröccs, mint hungarikum

A fröccsöt minden magyar ismeri, de talán azzal, hogy épp egy magyar találmányról van szó, már kevésbé vagyunk tisztában. A keverési arányokat, elnevezéseket pedig tényleg alig ismerjük. Most rendbe tesszük!