Leírás
Egy a Rhone-völgyéből származó fajtát Languedocban is kipróbáltak... Nem ördögtől való kísérlet ez, hiszen már évekkel ezelőtt bebizonyosodott, hogy a Syrah ugyan egészen más struktúrákat, más zamatokat ad a dél-francia tengerparton, mint hazájában, de tény, hogy remekül működik. Egészen sötét, szinte fekete tónusokat mutató mélybíbor színnel ejt rabul már rögtön az elején. Illataban rögtön rázendít: cigánymeggy, érett kerti szeder, korinader, fahéj és persze a fajtára jellemző rózsabors kerülnek elő. Ízben friss, a gyümölcsök lépnek előtérbe, ugyanakkor meglepően mély és telt a korty, savai lágyak, tanninjai egyáltalán nem túlzóak, remekül illenek a stílushoz.
És hogy tulajdonképpen mi akar a stílusa lenni? Egy jó ivású, nem túl bonyolult, de a fajta minden szépségét bemutató, izgalmas bor.
Egy hetes hidegáztatást követően, szabályozott erjesztésen ment keresztül, felét 26 C-on, másik felét 20-22 C fokon tartották az erjedés végéig. Érlelés 10%-ban 2-3-4 éves barrique hordókban, 90% pedig finomseprőn, tartályban történt mintegy 9 hónapig.
"Vincent Chansault (the winemaker) is a big fan of the Rhône. Very good structure. Cool and sleek and very polished. Very, very fresh. Very un-Languedoc!" Jancis Robinson 17/20