Bio és biodinamikus borok a biodiverzitás jegyében
A biodinamikus gazdálkodás ökológiai, holisztikus és etikai megközelítése a mezőgazdasági termelésnek. Az egész birtokot egyfajta élőlénynek tekinti, amelyen a gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja az elemeket (mező, erdő, ültetvény, állatok, termőtalaj, komposzt, emberek és a hely szelleme). A gazdaságnak saját alapanyagokkal, komposzttal, preparátumokkal, teákkal kell élővé, termékennyé tenni magát, minél nagyobb diverzitást elérve az élővilágban.
A biodinamika alatt a bio vagy organikus termelésmód "csak" annyiból áll, hogy ugyan a szükséges, okszerűen felmerülő permetezéseket elvégzik, de azokat szigorúan természetes, környezetkímélő szerekkel teszik. A bio termelésnek nem része a holisztikus, biodinamikára jellemző szemlélet. Magyarországon is vannak követői, pl. a Somlói Apátsági Pincészet Juhfarkja is így készül...